Matematik ?

... normal matematik?

0:0,0-0:6,2

Skal vi have normal matematik... i næste uge? Det var det eneste jeg sagde.

0:6,2-0:11,0

Okay. Det er da også i sig selv interessant nok. Hvordan er det her ikke normal matematik?

0:11,0-0:19,7

Man ka' ik, man ka', det altså det man kan ik hvad hedder det, øh, altså man kan ikke gribe om det, hvad hedder det, når Michael spørger om toppunktet, ikke også, så kigger jeg på den her, ik også, så tænker jeg

0:19,7-0:21,0

Den må jeg gerne optage.

0:21,0-0:21,6

Det er det der, ik også

0:21,6-0:21,9

Ja

0:21,9-0:29,8

Altså, jeg tænker slet ikke på det, det g' det her [...] men hvis jeg nu får noget papir, ik også, så kun man sidde og skrive på det, eller sådn' Jeg synes bare det er ligesom om man ikke ka' få lov

0:29,8-0:31,4

Så det der er ikke at skrive.

0:31,4-0:44,8

Jo, men man kan, man kan ik' jeg synes bare ik' altså fordi det er jo stadig, hvad hedder det, det er jo stadig på den måde billeder som man kan lagre det jo i hukommelsen på den måde, ik altså fordi man ser det jo for sit øje men det er lige som om man kommer ikke rigtig ind og rør ved det fordi man skal sidde og trykke på nogle taster.

0:44,8-0:45,0

Ja

0:45,3-0:46,6

indtil man har lært at trykke på de taster

0:46,6-0:46,8

Ja

0:46,8-0:51,4

så føles det bare som om, at det ikke er matematik, altså på den måde

drenge matematik?

I videoen kan man høre, at jeg har opdaget, at der foregår noget i blandt en større gruppe af drenge som ikke har noget med interventionen som sådan at gøre. Naturligvis har det noget med den at gøre for det foregår i de timer, men det hører ikke til det planlagte.

Jeg kan takket være en tidligere optagelse fra samme dobbeltlektion se, at det er en aktivitet, som har spredt sig fra en knap så integreret dreng, som skal have lov til at lave sit eget. Det formår han tilsyneladende at gøre så godt, at han får andre i klassen involveret.

I løbet af en kort samtale med en anden af drengene får jeg opklaret, at de spiller et matematikspil: "Det har Karina sagt" underforstået at det er et matematikspil, Karina var klassens lærer året før, og hun har spillet spil med dem, men jeg ved ikke, om hun har spillet dette spil.

Jeg kunne have valgt at lukke ned for aktiviteten, men for en gangs skyld forsøgte jeg at være observatør i stedet, eller næsten for jeg spørger ganske vist ind til spillet de spiller, men jeg spørger om hvilken matematik der er i spillet. Det kan lyde som et observatørspørgsmål, men det er i lige så høj grad et spørgsmål en striks matematiklærer vil stille. Det kniber med at svare på det matematiske indhold i spillet. Det rækker ikke meget længere end til at Karina har sagt det og noget om elementære regningsarter. Så henvisning til en autoritet der ikke er tilstede og som de er sikre på heller ikke kommer det er deres udvej.

På et tidspunkt spørger jeg så om hvilket spil de spiller, og det er svært for mig at få det ud af dem. De ved det ikke, eller også er det belejligt ikke at vide det. Og det er ekstra belejligt fordi klassens lærer ikke er tilstede, så der er yderligere led til en eventuel afsløring. Men det lykkes mig at få navnet på spillet ud af dem: Bomb it 4.

Så jeg måtte prøve det af selv. Og bevares det træner noget hurtigt tænkearbejde og øje finger koordination. Jeg vil fx ikke påstå, at jeg er særlig god til at spille det.

Man skal i en meget simpel labyrint i konkurrence med fjender lægge bomber som derefter eksploderer, og så skal man formodetlig komme i gennem labyrinten, måske også samle ting op undervejs. Fjenderne ser ud til ikke at samle noget op, men går primært efter at smadre sig vej.

Man dræber fjender ved at bombe dem (jeg ved faktisk ikke om de ikke bare stikker af inden), og det er også mindst en af de måder man selv dør på.

Men jeg har svært ved at se at den matematik som er i spillet har en sammenhæng med det vi arbejder med. Klasserne spiller slet ikke spil og de arbejder med koordinatsystem, vektorer, orientering og position. Og naturligvis er der noget af det som er knyttet til labyrinter, så det er i det mindste ikke helt hen i vejret.

I forhold til undervisning i matematik virker det som at der i højere grad foregår noget helt andet. Den sociale dimension at drengene har fundet noget at være sammen om, siger mig at kun nogle få af dem ville bruge energi på spillet alene, men sammen har de fundet en fællesnævner her og nu. Deterding vil bemærke at vi har at gøre med en gruppe drenge som forestiller sig at agere i et regelbaseret system, som udfordrer dem i forhold til nogle mål og som hele tiden giver dem feedback i forhold til hvordan de klarer sig. Drengene føler at de deler en oplevelse mellem sig i et frit og sikkert miljø, hvor min tilstedeværelse formodentlig er det eneste trussel.

Forresten er det værd at bemærke at eksemplet er langt fra det værste jeg har oplevet, mens jeg har afviklet interventioner. Nogle elever var helt fortabt i cookie clicker som kun drejer om at tappe på sin telefonskærm i en uendelighed. Men når det først er catchy, så bliver vanedannende.

Men mit løsningsforslag får man svært ved at gennemføre, hvis man er alene i klassen, og der vil i øvrigt stadig være nogle der bliver hængende i det man ikke ønsker. Det er præcis den udfordring lilleskolerne har måtte slås med gennem mange år.

En anden ide er at integrere it på en helt anden måde i skolen og i matematikundervisningen fra begyndelsen. Så it i skolen knyttes til en særlig kontrakt som ikke skal være kedelig men tiltrækkende. Det er reelt det jeg prøver at gøre i mine design, men måske er jeg ikke god nok i mine udvalg, måske er jeg for klassisk faglig og måske kommer designet i klemme mellem skolens rammer og elevernes virkelighed.